Teek verwijderen

Een teek verwijderen doe je met een tekenverwijderaar (bijvoorbeeld met de Beaphar Tekenpen) of een pincet met dunne uiteinden.

11000_ZeckenstiftTick Boy

Belangrijk is dat de teek zo dicht mogelijk op de huid wordt vastgepakt bij de kop. Knijp hierbij niet in het achterste gedeelte van het lijf van de teek en trek ook niet aan dit deel, omdat dan de kop losgetrokken kan worden van het achterlichaam. Trek de teek uit de huid in dezelfde richting als de snuit staat. Trek met langzaam toenemende kracht.

Verwijderen-teek-2

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Desinfecteer de wond na het verwijderen met een geschikt middel zoals alcohol of jodium. Was na het verwijderen handen goed. Hoe sneller de teek verwijderd wordt, des te beter, omdat na 24 uur aanhechting de kans op een besmetting met Borrelia sterk toeneemt.


Een hulpmiddel bij het verwijderen van teken is Tick Away spray. Met deze spray bevriest de teek onmiddellijk. In de meeste gevallen laat de teek dan vrijwel direct los, zoniet kan met een pincet de dode teek makkelijk verwijderd worden.

10323

 

 

 

 

 

 

 

Wat moet je zeker niet doen!

* Gebruik geen platte tang, in verband met knijpen in het lijf.

* Teek verwijderen met een draaiende beweging.

* Teek behandelen met alcohol, zeep of andere prikkelende vloeistoffen.

* Teken losbranden.

Bij al deze methoden bestaat de kans dat de teek zijn maaginhoud in de aanhechtingswond leegt en dus Borrelia kan overdragen. Bovendien is de kans dat er resten van de teek in de huid achterblijven ook groter.