Tekeninfo

Een teek is een parasiet die behoort tot de orde van geleedpotigen en de klasse van spinachtingen. Teken leven van bloed van gewervelde diersoorten. Volwassen teken hebben 8 poten en bestaan uit 2 segmenten, de kop en het lichaam met een extreem rekbare huid.

 

Teek-op-huid-_-vacht

 

 

 

 

 

 

Levenscyclus van de teek

Een teek kruipt uit het ei als larve en gaat op zoek naar een gastheer om bloed op te nemen. Daarna laat de teek zich vallen en gaat vervellen. Larven kunnen nog geen ziekten overbrengen.  Het volgende stadium in het leven van de teek is het nimfenstadium. De nimf zoekt ook een gastheer op, zet zich vast, zuigt bloed en laat zich vallen op de bodem en vervelt. In dit stadium kan een teek al Borrelia bacteriĆ«n dragen en overbrengen. Na deze vervelling is de teek volwassen.

De volwassen teek gaat voor de 3e keer op zoek naar een gastheer om bloed te zuigen en zoekt een partner om te paren. De vrouwtjes kunnen wel 10 keer hun lichaamsgewicht aan bloed opnemen. Dit bloed wordt gebruikt om weer nieuwe eitjes te maken. Kort na het leggen van duizenden eitjes gaat de teek dood. Deze cyclus duurt gemiddeld twee jaar, maar kan afhankelijk van de omstandigheden ook in kortere of langere tijd verlopen.

 Tick-Life-Cycle3